Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) – gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny składnik koktajli warzywnych lub owocowo-warzywnych.
Źródło
– błonnika
– witaminy A
– witaminy K
– witaminy C
– kwasu foliowego
– wapnia
Przykładowe przepisy na jarmuż:
http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,duszony-jarmuz-z-czosnkiem-i-skorka-z-cytryny
http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,salatka-z-jarmuzu-z-piersia-kurczaka-i-dressingiem-kolendrowym
http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,salatka-z-jarmuzu-i-pieczonych-burakow-z-kozim-serem
http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,makaron-penne-z-sosem-serowym-z-rukola-i-jarmuzem
http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,stek-z-lososia-na-jarmuzu-duszonym-z-sokiem-pomaranczowym-i-bazylia
Waga: 200g
Sugerowana cena detaliczna 4,99 zł