Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na ciepło (podobnie jak szpinak) – gotowane, smażone i zapiekane. Jarmuż to również ważny składnik koktajli warzywnych lub owocowo-warzywnych.
 
 Źródło 
 – błonnika
 – witaminy A
 – witaminy K
 – witaminy C
 – kwasu foliowego
 – wapnia
 
 Przykładowe przepisy na jarmuż:
 
 http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,duszony-jarmuz-z-czosnkiem-i-skorka-z-cytryny
 http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,salatka-z-jarmuzu-z-piersia-kurczaka-i-dressingiem-kolendrowym
 http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,salatka-z-jarmuzu-i-pieczonych-burakow-z-kozim-serem
 http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,makaron-penne-z-sosem-serowym-z-rukola-i-jarmuzem
 http://www.fitandeasy.pl/artykuly/pokaz-artykul,stek-z-lososia-na-jarmuzu-duszonym-z-sokiem-pomaranczowym-i-bazylia
 
 Waga: 200g
 Sugerowana cena detaliczna  4,99 zł
		



























