Nie ma wątpliwości, że praca mamy to zajęcie na pełen etat. Ciągła opieka nad maluchem, dbanie o dom, swoje potrzeby i jeszcze to odwieczne pytanie: co na obiad? Kiedy już wiemy jakie danie przygotujemy pozostają do zrobienia zakupy, które z małym dzieckiem są niczym wyprawa na Mount Everest. Czas na kulinarną rewolucję, czyli Cook Like That – usługę, która ułatwi życie każdej zapracowanej mamie lubiącej gotować zdrowe i niebanalne posiłki.
Sytuacja, w której jedną ręką próbujesz przytrzymać swoją pociechę lub sterować wózkiem, drugą wybierasz najładniejsze owoce, a myślami szukasz już po całym sklepie sosu, który przecież podali w przepisie, a nigdzie go nie ma – to dopiero początek. Później kolejka i transport zakupów. Po powrocie do domu nawet super mamie zabraknie sił na samą myśl o gotowaniu. Brzmi znajomo? Z pomocą przychodzi Cook Like That, serwis który łączy możliwość wyboru ciekawego menu, z dostawą już odmierzonych, wyselekcjonowanych produktów wraz z przepisami.
System sprawdzony na całym świecie
Cook Like That to absolutna nowość na polskim rynku kulinarnym. Formuła, na której bazowali założyciele firmy, cieszy się ogromnym powodzeniem w wielu krajach europejskich oraz w USA. Usługa skierowana jest do ludzi, którzy chcą gotować smaczne i różnorodne posiłki w domu, ale planowanie oraz czasochłonne zakupy skutecznie stają im na przeszkodzie. Założycielami firmy są Katarzyna i Kamil Lewandowscy – rodzice małego Stefana, którzy na pomysł wpadli, myśląc o swoich potrzebach i oczekiwaniach względem gotowania.
Jako osoby pracujące i rodzice małego dziecka borykamy się z typowym problemem chronicznego braku czasu. Niemniej lubimy dobrze zjeść i spotkać się z rodziną czy znajomymi przy stole. Gotowanie dla siebie i dla innych sprawia nam radość, ale przyjemność ta poprzedzona jest dużym nakładem czasu, którego zwyczajnie nie mamy. Dodatkowo produkty, których użyliśmy raz czy dwa zalegały potem przez kolejne miesiące w kuchni, a finalnie kończyły w koszu. Chcieliśmy wiedzieć co jemy i eksperymentować w kuchni, więc szukaliśmy sposobu, który pozwoli nam pozostawić przyjemność wspólnego gotowania, eliminując jednocześnie związane z nim niedogodności. Tak zrodził się pomysł na Cook Like That.– mówi Katarzyna Lewandowska, właścicielka.
Jak to działa?
Przepis na Cook Like That jest niezwykle prosty. Wystarczy z menu zamieszczonego na stronie internetowej, wybrać interesujące nas dania i złożyć zamówienie. Wszystkie produkty, niezbędne do ich przygotowania, zostaną dostarczone nam do domu. W przesyłce znajdują się już odmierzone, oddzielnie zapakowane składniki oraz przepis jak krok po kroku stworzyć danie. Produkty takie jak mięso, czy ryby pakowane są próżniowo, co pozwala im zatrzymać świeżość do czasu ich przyrządzenia. Po rozpakowaniu paczki, nie pozostaje nam nic innego jak oddać się przyjemności gotowania.
Zamówienia i dostawa odbywają się w cyklu tygodniowym. To w połączeniu z systemem wcześniejszego zamawiania pozwala nam na zachowanie maksymalnej świeżości składników, trafiających do klientów. Zdajemy sobie sprawę, że klienci oprócz wygody, oczekują od naszej usługi najwyższej jakości dostarczanych produktów. Dobieramy składniki, z których sami chcielibyśmy gotować posiłki dla naszej rodziny. – dodaje Kamil Lewandowski, właściciel.
Wszystkie propozycje potraw przygotowywane są przez Filipa Kosinia, szefa kuchni z wieloletnim doświadczeniem, pracującego w jednej z najlepszych, stołecznych restauracji. Menu, składające się zarówno z dań mięsnych jak i wegetariańskich, zmienia się co tydzień, a cena za porcję waha się pomiędzy 20 a 30 zł. Obecnie usługa dostępna jest na terenie Warszawy i okolic, chociaż właściciele firmy mają w planach uruchomienie dostaw również w innych miastach w Polsce.
Więcej informacji na stronie www.cooklikethat.pl