Coraz częściej wybieramy produkty ekologiczne. Niestety – przedsiębiorcy nadużywają określeń zarezerwowanych dla zdrowej żywności, czym wprowadzają konsumentów w błąd.
Producenci zdrowej żywności mają problem z oznakowaniem produktów – tak wynika z kontroli przeprowadzonej przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Charakterystyczny symbol zielonego liścia złożonego z 12 gwiazdek trafia na opakowania w sposób przypadkowy. „Symbole BIO, EKO czy Organic nadawane są często samowolnie” – mówi serwisowi infoWire.pl Dariusz Łomowski z UOKiK.
Skąd mieć pewność, że dany produkt jest ekologiczny? Warto pamiętać, że słowa „naturalne” czy „zdrowe” to tylko chwyt marketingowy. Produkt ekologiczny to ten, który spełnił wysokie wymagania jakościowe w czasie całego procesu tworzenia, a jego producent otrzymał na to odpowiedni certyfikat.
Produkty BIO różnią się od tych standardowych terminem przydatności do spożycia. Zdrowa żywność nie powinna być chemicznie utrwalana. To oznacza krótszą datę ważności.
www.infowire.pl