Uwielbiana z zasmażaną bułką tartą, będąca prawdziwą ozdobą letnich sałatek, znakomicie sprawdzająca się w zupach, makaronach i zapiekankach – sposobów na podanie fasolki szparagowej jest bez liku! Pyszne receptury poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Zanim zabierzemy się za przyrządzanie tych pysznych dań z fasolki szparagowej, kilka rad od Piotra Murawskiego, kucharza Knorr. Przypomina on, że fasolka powinna być twarda, jędrna i bez przebarwień. Jej świeżość możemy sprawdzić, zaginając końcówki strączków – powinny pękać z trzaskiem. W przeciwnym razie podejrzewamy, że fasolka leży już zbyt długo i zapewne straciła swój smak.
Fasolkę szparagową płuczemy w zimnej wodzie, a następnie obcinamy końce strąków. Jeśli zauważymy wewnątrz cienką łykowatą nitkę, co może się zdarzyć pod koniec sezonu, usuwamy ją. Warzywo gotujemy we wrzątku z solą i cukrem w odpowiednich proporcjach. Piotr Murawski radzi, by na 1 kg fasoli przygotować 3 litry wody z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Czas gotowania uzależniamy od koloru strąków – żółtym wystarczy 8-10 minut, zielone trzeba pogotować około 12-15 minut. Odpowiednio ugotowane są delikatnie chrupiące.
Tak prosto, tak pysznie
Jędrne strąki fasoli posypane zarumienioną bułką tartą – pamiętamy je z dzieciństwa. Ten przysmak nie raz zastępował nam wakacyjny obiad. Szef kuchni Knorr przypomina, że powinniśmy zarumienić bułkę tartą, pozostawiając ją chwilę na maśle lub margarynie. Taką posypujemy fasolkę i gotowe! Dopełnieniem fasolki może być także garść świeżych ziół: tymianku czy szałwii lub odrobina soku z cytryny i czosnek. Prosto i smacznie – czego chcieć więcej! Zaskakującym połączeniem jest fasolka podawana z boczkiem. Te smaki tworzą naprawdę zgraną parę! „Wystarczy boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i posypać nim ugotowaną fasolkę” – poleca Piotr Murawski. Inny sposób na to połączenie? Strączki fasolki zawinąć w plastry boczku, podsmażyć, a następnie włożyć do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu całość należy skropić sosem sałatkowym. Takie „roladki” to uczta dla podniebienia! Idealne do grillowanego na świeżym powietrzu steka:
http://www.przepisy.pl/przepis/mlode-fasolki-szparagowe-w-plastrach-boczku-2
Fasolkowo sałatkowo
Fasolki szparagowej rzecz jasna nie może zabraknąć w letnich sałatkach. Świetnie komponuje się z innymi warzywami, serami, wspomnianym wyżej boczkiem i wędlinami, a jej smak znakomicie podkreślają sosy do sałatek, oliwa czy ocet winny. Koniecznie musi się znaleźć choćby w kolorowej sałatce nicejskiej, obok innych warzyw, jajek, tuńczyka, oliwek. Połączenie godne polecenia! Tak jak i sam przepis:
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-nicejska#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Natomiast sałatka „Zielono mi” z fasolką w roli głównej dowodzi, że sprawdzi się ona także w towarzystwie łuskanych orzechów włoskich. Połączenie nieczęste, ale jakże smaczne! I oczywiście sałatki makaronowe – w nich też fasolka będzie smakować wyjątkowo! Czas więc przyrządzić Sałatkę z fasoli ze świderkami. Oto szczegółowe przepisy:
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-zielono-mi#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-fasoli-ze-swiderkami#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Na letni obiad
Zaczynamy od zupy. W tej letniej warzywnej nie może zabraknąć fasolki szparagowej! Nie szczędźmy jej więc w Zielonej zupy warzywnej. Dodajmy ją także do Bulionu z młodymi warzywami, którego smak z pewnością fasolka wzbogaci:
http://www.przepisy.pl/przepis/zielona-zupa-warzywna#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Szybki letni obiad? Duet makaronu i fasolki szparagowej to naprawdę trafny wybór. Farfelle z warzywami, gdzie obok fasolki szparagowej znajdą się pomidorki koktajlowe, cukinia, zółta papryka i rukola, zaskoczy niejednego smakosza wspaniałą kompozycją smaków:
http://www.przepisy.pl/przepis/farfalle-z-warzywami#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Fasolkę szparagową możemy również z powodzeniem dodawać do wszelkich zapiekanek –makaronowych, ziemniaczanych, a nawet tych z mięsem czy rybami. Będzie harmonijnie współgrać z pozostałymi składnikami na przykład w Zapiekance Marynarza z tuńczykiem lub Kolorowej zapiekance z mięsem mielonym:
http://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-marynarza#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/kolorowa-zapiekanka#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Fasolka… orientalna
Być może nie zdajemy sobie sprawy, że fasolka szparagowa doskonale sprawdza się w daniach orientalnych: warzywnym curry, smażonych warzywach po chińsku, orientalnych daniach z drobiem. Za radą szefa kuchni Knorr możemy się więc pokusić o przygotowanie Zupy ramen z mięsem z kaczki, Smażonego ryżu z sosem słodko-kwaśnym lub Orientalnego kurczaka z chrupiącymi warzywami:
http://www.przepisy.pl/przepis/zupa-ramen-z-miesem-z-kaczki#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/smazony-ryz-z-sosem-slodko-kwasnym#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Smacznego!
Uwielbiana z zasmażaną bułką tartą, będąca prawdziwą ozdobą letnich sałatek, znakomicie sprawdzająca się w zupach, makaronach i zapiekankach – sposobów na podanie fasolki szparagowej jest bez liku! Pyszne receptury poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Zanim zabierzemy się za przyrządzanie tych pysznych dań z fasolki szparagowej, kilka rad od Piotra Murawskiego, kucharza Knorr. Przypomina on, że fasolka powinna być twarda, jędrna i bez przebarwień. Jej świeżość możemy sprawdzić, zaginając końcówki strączków – powinny pękać z trzaskiem. W przeciwnym razie podejrzewamy, że fasolka leży już zbyt długo i zapewne straciła swój smak.
Fasolkę szparagową płuczemy w zimnej wodzie, a następnie obcinamy końce strąków. Jeśli zauważymy wewnątrz cienką łykowatą nitkę, co może się zdarzyć pod koniec sezonu, usuwamy ją. Warzywo gotujemy we wrzątku z solą i cukrem w odpowiednich proporcjach. Piotr Murawski radzi, by na 1 kg fasoli przygotować 3 litry wody z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Czas gotowania uzależniamy od koloru strąków – żółtym wystarczy 8-10 minut, zielone trzeba pogotować około 12-15 minut. Odpowiednio ugotowane są delikatnie chrupiące.
Tak prosto, tak pysznie
Jędrne strąki fasoli posypane zarumienioną bułką tartą – pamiętamy je z dzieciństwa. Ten przysmak nie raz zastępował nam wakacyjny obiad. Szef kuchni Knorr przypomina, że powinniśmy zarumienić bułkę tartą, pozostawiając ją chwilę na maśle lub margarynie. Taką posypujemy fasolkę i gotowe! Dopełnieniem fasolki może być także garść świeżych ziół: tymianku czy szałwii lub odrobina soku z cytryny i czosnek. Prosto i smacznie – czego chcieć więcej! Zaskakującym połączeniem jest fasolka podawana z boczkiem. Te smaki tworzą naprawdę zgraną parę! „Wystarczy boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i posypać nim ugotowaną fasolkę” – poleca Piotr Murawski. Inny sposób na to połączenie? Strączki fasolki zawinąć w plastry boczku, podsmażyć, a następnie włożyć do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu całość należy skropić sosem sałatkowym. Takie „roladki” to uczta dla podniebienia! Idealne do grillowanego na świeżym powietrzu steka:
http://www.przepisy.pl/przepis/mlode-fasolki-szparagowe-w-plastrach-boczku-2
Fasolkowo sałatkowo
Fasolki szparagowej rzecz jasna nie może zabraknąć w letnich sałatkach. Świetnie komponuje się z innymi warzywami, serami, wspomnianym wyżej boczkiem i wędlinami, a jej smak znakomicie podkreślają sosy do sałatek, oliwa czy ocet winny. Koniecznie musi się znaleźć choćby w kolorowej sałatce nicejskiej, obok innych warzyw, jajek, tuńczyka, oliwek. Połączenie godne polecenia! Tak jak i sam przepis:
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-nicejska#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Natomiast sałatka „Zielono mi” z fasolką w roli głównej dowodzi, że sprawdzi się ona także w towarzystwie łuskanych orzechów włoskich. Połączenie nieczęste, ale jakże smaczne! I oczywiście sałatki makaronowe – w nich też fasolka będzie smakować wyjątkowo! Czas więc przyrządzić Sałatkę z fasoli ze świderkami. Oto szczegółowe przepisy:
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-zielono-mi#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-fasoli-ze-swiderkami#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Na letni obiad
Zaczynamy od zupy. W tej letniej warzywnej nie może zabraknąć fasolki szparagowej! Nie szczędźmy jej więc w Zielonej zupy warzywnej. Dodajmy ją także do Bulionu z młodymi warzywami, którego smak z pewnością fasolka wzbogaci:
http://www.przepisy.pl/przepis/zielona-zupa-warzywna#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Szybki letni obiad? Duet makaronu i fasolki szparagowej to naprawdę trafny wybór. Farfelle z warzywami, gdzie obok fasolki szparagowej znajdą się pomidorki koktajlowe, cukinia, zółta papryka i rukola, zaskoczy niejednego smakosza wspaniałą kompozycją smaków:
http://www.przepisy.pl/przepis/farfalle-z-warzywami#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Fasolkę szparagową możemy również z powodzeniem dodawać do wszelkich zapiekanek –makaronowych, ziemniaczanych, a nawet tych z mięsem czy rybami. Będzie harmonijnie współgrać z pozostałymi składnikami na przykład w Zapiekance Marynarza z tuńczykiem lub Kolorowej zapiekance z mięsem mielonym:
http://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-marynarza#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/kolorowa-zapiekanka#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Fasolka… orientalna
Być może nie zdajemy sobie sprawy, że fasolka szparagowa doskonale sprawdza się w daniach orientalnych: warzywnym curry, smażonych warzywach po chińsku, orientalnych daniach z drobiem. Za radą szefa kuchni Knorr możemy się więc pokusić o przygotowanie Zupy ramen z mięsem z kaczki, Smażonego ryżu z sosem słodko-kwaśnym lub Orientalnego kurczaka z chrupiącymi warzywami:
http://www.przepisy.pl/przepis/zupa-ramen-z-miesem-z-kaczki#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/smazony-ryz-z-sosem-slodko-kwasnym#szukaj/fasolka szparagowa/przepisy
Smacznego!