Zapraszamy na spotkanie z tradycjami kuchni aszkenazyjskiej!
Podczas pikniku przybliżymy tradycję Żydów aszkenazyjskich „od kuchni”. Poznamy przepisy na śledzie i podpatrzymy przy gotowaniu Marylę Musidłowską. W piknikowej atmosferze będziemy snuć opowieści o żydowskim domu, pochodzeniu kuchni żydowskiej i jej wpływie na kuchnię polską. Wspomnimy o potrawach związanych z kalendarzem świąt żydowskich i wyjaśnimy zasady koszerności.
Najmłodsi będą mogli wziąć udział w kulinarnych warsztatach marcepanowych i warsztatach plastyczno-muzycznych inspirowanych kulturą jidysz. Wszystkich, bez względu na wiek, zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie Aszkenowe na najsmaczniejsze danie inspirowane kuchnią Żydów aszkenazyjskich. Ponadto czekają na Was jidyszowe kalambury, które poprowadzi aktor Redbad Klijnstra. Całemu wydarzeniu towarzyszyć będzie muzyka klezmerska w nowoczesnej interpretacji.
Program pikniku:
12.00 – 16.00 warsztaty i piknik rodzinny na trawie
14.00 – 15.00 krótkie wprowadzenie, rozmowa o zasadach koszerności i mała niespodzianka
13.00 – 15.00 otwarty konkurs kulinarny Aszkenowe, jidyszowe kalambury
Uczestników warsztatów obowiązują rezerwacje: bilet 30 zł
Piknik: wstęp wolny
Miejsce: Skwer W. Brandta (przy skrzyżowaniu ulic Karmelickiej i Anielewicza)
Organizator: Muzeum Historii Żydów Polskich
Patroni: KUKBUK, ZWYKŁE ŻYCIE
źródło:http://www.jewishmuseum.org.pl/