10% dzieci poniżej drugiego roku życia cierpi na przemijającą celiakię, związaną z nietolerancją glutenu. Powrót do zdrowia i normalne funkcjonowanie jest możliwe dzięki przestrzeganiu ścisłej diety bezglutenowej.
U małych dzieci objawy celiakii pojawiają się dwa do czterech miesięcy po kontakcie z pokarmami zawierającymi gluten. Główna oznaka to utrzymująca się niedowaga, której może towarzyszyć brak apetytu i liczne dolegliwości układu pokarmowego, od biegunek i wzdęć po wymioty. Właściwą diagnozę stawia lekarz w wyniku serii specjalistycznych badań.
Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać monotonnego żywienia niemowląt i małych dzieci. Powinna być układana na bazie specjalnych produktów bezglutenowych. – „Wśród produktów Humana glutenu nie zawierają wszystkie mleka Humana, w tym również mleka gotowe do picia. Kaszki bezmleczne HA/SL to również produkty bezglutenowe.”– mówi Monika Gąska, Brand Manager.
Przepisy dla dzieci – dieta bezglutenowa
Maluszkom można bezpiecznie podawać te kaszki Humana, które nie zawierają glutenu, a jest ich aż osiem : 6 kaszek mlecznych i 2 kaszki bezmleczne. Kaszek tych można używać do przyrządzania smacznych dań np. bezglutenowych kotletów mielonych z indyka lub delikatnych placuszków z cukinii. Te dwa posiłki można przygotować z wykorzystaniem kaszki Humana bezmlecznej ryżowo-kukurydzianej. Na podwieczorek świetną przekąską będą racuszki kukurydziane z żurawiną lub naleśniki z deserkiem czekoladowym.
Przepisy na wymienione potrawy bezglutenowe dla dzieci dostępne są w serwisie Mamosfera.pl w dziale Gotuj z Humaną.
Cały asortyment Humana w tym produkty bezglutenowe dostępne są w sklepie internetowym Kidy.pl.